3.7 Verkkosivujen tulee vastata ajan tarpeita

 

Ajattele mielessäsi ensimmäisiä hetkiä, kun muistat käyneesi jollain verkkosivulla. Kaikilla meillä tulee tästä erilainen mielikuva, mutta voin olla varma, että mielikuva ei vastaa lainkaan sitä, miltä nettisivut nykyään näyttävät. Nettisivut uudistuvatkin jatkuvasti samalla, kun tekniikka kehittyy ja trendit vaihtuvat. Hyvät verkkosivut pystyvät muovautumaan ajan tarpeisiin niin sisällöllisesti, kuin ulkonäöllisestikin.




Miten voi olla varma siitä, että omat verkkosivut pysyvät ajankohtaisena?

Valun verkkosivuston uudistamisen pikaoppaan (1) mukaan verkkosivujen tärkeimmät ominaisuudet ovat:

Nopeus – Miksi jäisit odottamaan etsimääsi tietoa hitaalta sivustolta, kun voit löytää sen nopeammin toiselta sivustolta? Jokainen lisäsekunti latauksessa vähentää n. 10 % sivuston kävijöitä.

Saavutettavuus – Saavutettavuus on erityisen tärkeää henkilöille, joilla on joitain erityistarpeita verkkosivuja käytettäessä esimerkiksi kuuloon tai näköön liittyen. Siksi vaikkapa ruudunlukijaohjelma ja puheohjaus ovat hyviä ominaisuuksia verkkosivustolle.

Mobiiliystävällisyys – Valtava osa verkkosivustojen käyttäjistä vierailevat sivustoilla älypuhelimilla. Ne tuovat omat haasteensa esimerkiksi pienemmän ruudun ja kosketusnäytön takia. Verkkosivuston tulisikin pystyä muuntautumaan sen mukaan, mitä laitetta käyttää. Tämän voi toteuttaa esimerkiksi mobiiliapplikaation avulla.


 

Käytettävyys – Sivuston on oltava tarpeeksi johdonmukainen ja helppokäyttöinen. Ei kannata alkaa kikkailemaan liikaa ulkoasun kanssa. On esimerkiksi totuttu siihen, että sivuston hakukenttä on yläreunassa, ei sitä silloin kannata piilotta esimerkiksi jonkun välilehden taakse. Kaavoista turhaan poikkeaminen vaikeuttaa sivuston oppimista, muistamista ja käyttämistä.  

Turvallisuus – Turvallisuus verkossa on kaikki kaikessa. Ylläpitäjien täytyy pitää huoli siitä, ettei sivustolla ole upotettuna esimerkiksi mainoksia, joista klikkaamalla saa haittaohjelman laitteelle. Lisäksi täytyy pitää huoli myös GDPR asetuksesta ja muusta tietoturvasta, kuten URL-osoitteen HTTPS-salauksesta.

Hakukoneystävällisyys – Vaikka sivusto olisi kuinka hyvä, se ei saa kävijöitä, jos se ei ilmesty ensimmäisten hakujen joukossa avainsanaa kirjoittamalla selaimessa. Tällöin hakukoneoptimointia ei ole tehty oikein.

 


Miten ominaisuudet voidaan huomioida verkkosivuja uudistaessa?

Jotta nämä ominaisuudet saadaan huomioitua uudistaessa verkkosivuja, täytyy tehdä tutkimistyötä hyödyntäen sivustoa käyttäneiden kokemuksia. Tutkimuksia kannattaa tehdä kysymällä suoraan käyttäjiltä esimerkiksi kävijäkyselyiden avulla. Tutkimuksia voidaan myös tehdä erilaisten data-analysointisivustojen avulla, jotka mittaavat esimerkiksi kävijämääriä tai sivustojen toimivuutta Voidaan myös tehdä organisaation sisällä uudistuskokeiluja ja tutkia niiden onnistumista. Lähtökohtaisesti kuitenkaan ilman kokeiluja ja epäonnistumisia ei voida löytää toimivimpia ratkaisuja, joten innovoinnin ja testaamisen tulee olla jatkuvaa.

Loppuun haluan vielä näyttää käytännön esimerkin sivustosta, joka on pystynyt muovautumaan ajan tarpeiden mukaan pysyen ajankohtaisena. Ensimmäisessä postauksen kuvassa näkyy YouTuben näkymä reilun vuosikymmenen takaa. Tämän linkin kautta pääset näkemään, miltä YouTube nykyään näyttää: https://www.youtube.com/ .

 

Lähde: Valu. Verkkosivuston uudistamisen pikaopas. 2019.

URL: https://www.valu.fi/wp-content/uploads/2019/10/verkkosivuston-uudistamisen-pikaopas-2019.pdf Luettu 21.11.2021

Kommentit

  1. Heippa! Todella selkeästi kirjoitettu blogiteksti, jota oli oppimisen kannalta mukava lukea. Tästä kuka tahansa aiheesta kiinnostunut saa varmasti tarvitsemansa eväät verkkosivujen perustamiseen tai kehittämiseen, sillä käyt kirjoituksessa johdonmukaisesti läpi verkkosivujen tärkeimmät ominaisuudet.

    On totta, että verkkosivustot kehittyvät jatkuvasti. Mielestäni on tärkeää, että uudistuksien myötä verkkosivuja olisi yhä edelleen helppo käyttää ja uudistuksien omaksuminen nopeaa käyttäjälle. Hyvä esimerkki onkin kirjoituksessasi mainittu YouTube. Sivuston ulkomuoto on kehittynyt vuosien varrella, mutta käyttäjän kannalta oleellisin eli hakukenttä, on säilynyt samassa kohtaa.

    Toinen tärkeä seikka mielestäni on mainitsemasi turvallisuus, joka on aiheena myös erittäin ajankohtainen. On tärkeää, että verkkosivujen ylläpitäjät huolehtivat sivustojen turvallisuudesta etenkin kun toisten tietojen kalastelu ja erilaiset virukset ovat yleistyneet huomattavasti nykyajan yhteiskunnassa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit